Pages

Thursday, 19 September 2013

Hari kelahiran arwah eryna

Salam..

Dah setahun tak update..post ni sekadar mengingati arwah yang hampir setahun pergi iaitu pada 25/09/2012. Di tambah lagi kesedihan ku pabila Ayah yang dikasihi turut pergi kerana lungs cancer .

Recap semula saat eryna nak pergi .. mcm ada yg dinanti... rupanya dia menunggu tokwan nya...dan tok wan nya ikot die pergi kesana juga pada 28/08/2012. Ber double-double sedih....

19/09/2011 adalah hari lahirnya dan genab lah umurnya 2 tahun jika dia masih ada.


video




Namun syukur alhamdulillah kami telah dikurniakan seorang lagi cahaya mata pada 20/08/2013. Baby boy pulak kali ni.

                                                                  Sayed Ezry Elman

Ini lah keluarga bahagia ku sekarang..


Alhamdulillah..


Friday, 28 September 2012

CORETAN IBU

3 Hari berturut2 ibu ke kubur membcakan yassin untuk arwah. Ntah mengapa ibu tak boleh menangis mcm mana orng lain menangis, mungkin ibu dah banyak menangis sebelom eryna pergi. Ibu rasa lega sangat, lega sebab arwah dah tak sakit  lagi, dah tak derita lagi, dah tak kena cucuk lagi, dah tak kena sedut kahak lagi, dah tak kena intubate lagi dan mcm 2 lagi yang semuanya sangat menyakit kan eryna. Alhamdulllah syukur.

Allah S.W.T menyusun program orentasi untuk ibu dan ayah yang sangat cantik..Dia memberi ujian tapi bukan tahap maksimum. Ramai lagi insan yang menhadapi ujian Allah S.W.T yng lebih hebat dripda ayah dan ibu.

Ibu rasakan semua yang berlaku umpama tahun paradigma yang menguji ketahan mental dan fizikal,  Selesai nya tahun tersebut ibu betul-2 lega. kadang2 ibu mcm tak percaya yang ibu pernah lahirkan eryna, x percaya ibu pernah ada 2 orng anak, x percaya ibu telah lalui ujian ini selama 1 tahun.

Allah swt maha besar maha adil, dia tak bagi ibu merenung dan termenung dengn apayg telah berlaku. Ibu telah di panggil kerja semula di IKBNAG. InsyaAllah ibu akan mula kerja hari isnin  1/10/12. dah 1 tahun unpaid leave..ekonomi pon dah merosot..kini masanya untuk mula kan hidup baru.

Kakak damia pon mcm faham sngt dengn apa yang berlaku, sekarang dia tak nak berengang lagi dengn ibu.Dah lama dia berkorban demi adiknya.

Hari ni dah gi cuci rumah kat melaka... now kena set mood untuk kerja. Syukur Allah telah membuka mata ayah dan ibu.

Alhamdulillah....

.......TAMAT....


ANGLE PULANG KE RUMAH

25/9/12- jam 4.30 pagi eryna smpai dirumah Opah, Bidadariku di baringkan diatas katil putih yang cantik . Tatkala membuka ikatan kain batik yang menyelebungi Arwah, masyaAllah cantiknya dia umpama patung, kulitnya putih gebu, pipinya yang dulu merah kini tegang dan licin. Cantik nya dia,. Lalu ibu menbacakan surah yassin kpd sayang ku Eryna. Tersekat2 Tok wan baca Yassin kerna menahan sebak. Tak pernah ibu tengok tok wan menangis sebegitu.


Jam 8.00 pagi Arwah dimandikan , ibu dn opah riba Eryna ketika mandi. dan kemudian dikapankan. Jam 10.00 pagi bidadariku di bawah ke tanah kubur batu 9 Jalan Ipoh, chemor. Menitis air mata ayh dan ibu melihat ramainya yang dtg kekubur untuk iringi Arwah ke Syurga. Arwah tidak pernah berjasa pada sesiapa tetapi kisah nya terpahat disetiap hati orng yang mengenalinya.








PERGINYA BIDADARIKU

Semakin hari semakin kritikal ....
Eryna bertahan  sehingga lah hari isnin tatkala semua saudara telah pulang bertugas begitu juga tokwan pon dah balik kodiang. Ibu sangat takut pada hari isnin..ibu sentiasa tengok jam ...HARI ISNIN adalah hari eryna dilahirkan, Ibu pernah dengar yag kita akan mati pada hari kita lahir. Sepjang hari isnin 24/9/12 ibu sentiasa tak tenteram.

JAM 4 ptg time untuk sedut kahak erynea...Ibu dengn ayah relex je masa tu tengk nurse sedut kahak eryna. Tapi ibu jadi makin susah hati bila 3 kali begging SPO2 eryna tak pickup. spo2 naik sampai 80 pastu bila connect to ventilater spo2 turun perlahan2 sehingg 30. Doc memberitahu ERYNA memang tak boleh lagi diselamat kan. Doc mencadangkan SPO@ monitoring dan ventilator di OFF dan supaya ibu dan ayah tak boleh tengok condition dia dan tak kan beging lagi. tapi ayah dan ibu tak snggup.


Setelah melihat ERYNA mcm tu ayang membuat keputusan untuk tidak beging lagi....saat itu menggeletar seluruh badan ibu umpama nyawaibu yang akan di cabut. Ibu menagis, mohon maaf dengn Eryna, ibu Halalkan susu ibu, ibu ajar eryna mengucap. bekali-kali ibu ulang. Ibu riba eryna, ibu cabut tube feeding erynaa, ibu rasakan eryna akn peri sekejap lagi..jam 5.30 ptg SPO2 eryna hanya antara 30, h/rate average 100...ERYNA umpanya nyawa2 ikan saja. Saat itu ibu sudah redha, Eryna pergi lah kembalilah kepada penciptamu, itulah janjimu denganNYA, ibu tidak sanggup lagi melihat ERYNA derita,. Ibu sayang Eryna tapi Allah lebih sayangkan mu.


Namun Eryna masih bertahan , ibu mula resah, kenapa ERYNA tak bleh pergi, apakah hajat eryna yang tak tercapai, eryna tunggu SIAPA???, apa salah ibu dan ayah., kenapaerna tak boleh pergi lgi. raut wajah eryna sudah sepertiorg yang tiada, tapi jantung eryna masih berdenyut, mata eryna tutup tidak rapat. Ramai yang nasihatkan ib supaya redha.... tapi ibu memang dah redha sangt, ibu iklas lepaskan ERYNA.

Memandangkan Eryna masih bertahan, jam9 mlm  ayah mintk eryna di rawat seperti biasa diberi minum susu dan ubat seperti bias, betulkan kedudukan eryna seperti sedia kala, dan ibu cakap pada Eryna kalau eryna tak nak pergi ibu akan jaga eryna, kalau eryna nak pergi eryna pergilah ibu redha dan ibu tak an suruh eryna pergi lagi.

Semua saudara mara dan keluarga dh  jumpa ERYNa , Hanya 1orng yang ibu terfikir yang mungkin dia org yang eryna tunggu iaitu cikgu occupational terapi pn. nurul yang banyak latih eryna dari kecik hingga lah umur eryna 11 bulan, then cikgu nurul terbang ke U.K . ib send msg kat dia, mintak dia doakan supaya eryna mudah pergi, dan pergi dengn tenang, nurul nak skype tapi malang nya ibu tak de broadband pulak masa tu.

Tiba2 ibu terpikir nak tanya uncle nik pasal broadband, alhamdullilah ie ada bawa. ibu terus On PC, ibu cari cikgu nurul , tapi cikgu tak on9 pulak..YaAllah .. kasihannya ERYNA..around kul 11 mlm Ibu jumpa gambar cikgu nurul kat FB, ibu tunjukkan gambar tu pada ERYNa,  tak tahu la eryna nampak ke tidak, tpi ibu percaya ERYNa tahu apa yng ibu buat. setelah tunjuk gambar.. eryna bertahan lagi .

Sehinggalah jam 2.00am Tok wan datg dan pegang tangan ERYna tiba2 spo2 monitor trigger  TING...jantung eryna masa tu 56 thn naik balik 120... then sekali lagi  ..TING....TING...ting... jantung eryna kosong.. ibu ingatkan lead tertanggal dr bdn eryna .. ibu bertulkan.. tapi still kosong... ibu pegang dada eryna mcm tiada denyutan jantung.. terus ayah panggil doc ..dan doc telah sah kan eryna sudah TIADA>>>>--------------  rupa-rupanya ERYNA tunggu TOK WAN. Terhoyong hayang ttokwan jalan keluar dari bilik eryna sambil menangis.

Semua ahli keluarga yang berkampung diluar ward pon masuk tengok ERYNA

SYARIFAH ERRY ERYNA BINTI SAYED ERYAS NORMAYUDDIN mengidap penyakit HYPOXIC ISCHEMIC ENCEPHALOPHATHY  STAGE 3 telah dirawat selamat 1 tahun 6 hari di hospital dan tidak pernah pulang kerumah, telah pergi mengadap ILAHI pada 25/09/12 , hari selasa , jam 2.15 am. di HOSPITAL RAJA PERMAISURI BAINUN , IPOH PERAK. 

Al - fatihah.

ERYNA NAZAK

Salam sayang syarifah erry eryna....

19/9/2012-genab lah umur eryna 1 tahun. suprised bila ibu dah ayah datg hopital katil ERYNa dihias dengan belon dan banner happy birtday,

Semuanya disediakan oleh nurses and staff picu..malangnya sebelom ibu smpai spital doc alex cal plan to intubate eryna. Ibu dengn Ayah pon setuju je sebab do something better than nothin, . smpai je spital eryna telah di intubate berbajukan baju birthday eryna.
Doc Alex plan untuk tukar trache, clearkan tissue2 yang ada dan set line . kul 12.30pm lps bergambar dengan Specialist yang lama menjaga eryna

dan setelah potong cake diwakilkan oleh syarifah erry damia (kakak eryna)
  Eryna pon bersedia untuk ke bilik OT
 Hampir 3 jam eryna dibilik O.T...ibu dan ayah risau sngt masa tu. lepas tu eryna pon kuar dri bilik OT. kesian sangat kat eryna , sentap gile ibu dan ayah on your birthday u r not in gud condition. Sebelom g OT ibu dan ayah sempat bercakap  dengan pakar perunding kanak2 yang merawat eryna sejak umur eryna 4 hari. Beliau memebritahu bahawa dulunya Eryna ada peluang untuk pulang kerumah, tapi hari ni ERYNA tak akan boleh balik ke rumah. Ibu dan ayah faham sangat maksud doc tu. Penyakit eryna sekarang adalah disebabkan long term ventilated.
Eryna terus demam kuat suhu within 38 - 39, eryn tak pernah smai gini. ibu tgok gigi eryna senget sebelah.ton suction banyak darah,. Peha eryna kena cucuk lagi sampai lebam teruk ke dua-dua belah peha
Ibu kira lebih daripda 20 kesan jarum pada tiap2 peha. Sedih sangat tengok eryna masa ni. Eryna berterusan tak bukak mata sejak balik dari bilik OT. Opah dah call nenek , papa, mami suruh balik, pah wan and mak long pon sampai on that day sebab condition eryna sgt membimbangkan.

20/09/2012 - Eryna nampak getting worst. Specialist panggil ibu dan ayah untuk bincang. Doc beritahu keadaan eryna sangat tak stabil. Masa ni ada 2 pilihan sahaja
1- we go all out - maknanya cari lagi line, kalu perlu cucuk pada tulang, atau mcm2 lagi yang semetinya menyakitkan Eryna dan hasilnya yang belom pasti eryna akan boleh jadi lebih baik. kalau recover from infection pon eryna still takboleh bernafas sndiri, still depend on machine, and mcm2 problems lagi yang akan berlaku, dan antibiotik tidah boleh menjamin untuk pulihkan paru-paru yang rosak.
2- let her go peacefully- doc takkan cucuk2 lagi. tak kan sakiti dia lagi dan biar lah dia pergi perlahan - lahan.

Setelah mendengar penjelasan doktor ayah buat keputusan untuk pilih option ke 2 iaitu biarlah eryna pergi perlahan- lahan  dengan banan mesin pernafasan dan begging jika perlu dan seandainya tiba masa jantung eryna BERHENTI ayah tak nak CPR eryna. Ibu setuju dengn ayah. Mungkin ada orng lain yng taksetuju dngn pilihan ibu dan ayah, tapi mereka semua tak faham eryna ,hanya ibu dan ayah yang faham eryna. Tiada ibu bapa yang sanggup tengok anaknya sakit setiap hri dan sepnjang hayat.

Berat mata memadang berat lagi bahu memikul. Delima , serba salah menyelebungi ibu dan ayah. Hanya Allah yang tahu.



Monday, 17 September 2012

ERYNA MASIH TAK OK


Condition eryna sekarang sangt tak bagus. setting servo- i dah tinggi tapi eryna tak boleh achive 100% pon.


 Kul 1.00am fio2 eryna naik lagi 90% huhuhu..takdpt 100% gak.
Ibu mintak doc bagi ubt tdo kt eryna  sbb u look so restlest my dear. Eryna sakit kot. lepas eryna kena ubat tida memang eryna tido nyenyak sampai DESAT 84.

Line kat kaki kanan dah rosak dah bengkak, merah. asyik rosak je. dh nk kene cucuk lagi. semua tmpt dah lebam .tak tau la nak cucuk kt ne lagi. Pukul 5.00 pagi doc cari line lagi  tapi tak dapat. Tgh hari ni doc cari line lagi sampai bersila kat atas katil  eryna tapi tak dpat jugak..



 Bahagian-bahagian yang kena cucuk, stiap tmpat tu bukan 1 jarum je tapi 2 3 jarum smpai naik lebam la. Mingguni eryna eruk skit la.. smpai mlm ni 17 sept 2012 @ 10.45pm eryna masih tak dpt line.Doc bagi oral antibiotik je. nk bagi morphine pon tak boleh sebab tak de line.. kalau ubat2 oral kurng power dan kesan lambat. Doc ada plan naik bagi  Eryna Moto bot..huhuh ngerinya..Eryna kena kuat..jgn smpai kena guna moto boat.


Birthday  lgi 2 hri,cndition eryna still not good..mcm mana nk potong kek ni.. kakak mia dah excited nk tolong potongkan.

Ibu doa kan Eryna terus kuat  dan apa saja yang terbaik untuk my dear angle.